Duurzaamheid en Circulariteit

We hebben de plicht om in onze kantoren rekening te houden met duurzaamheid en circulariteit. Dat betekent dat we bij iedere, service, dienst of aankoop ook in de inkoop voorwaarden het duurzaamheidsaspect moeten opnemen. Gisteren waren we aanwezig bij een lezing van onze buren over Circulair bouwen en ontwerpen van gebouwen, dit was zeer inspirerend en leerzaam.

Zij zijn zeer creatief en op zoek naar alternatieve oplossingen om gebouwen duurzamer te maken. Ook als ze tijdelijk worden neergezet. Kritisch te kijken naar bepaalde processen. Je af te vragen wat heb je echt daadwerkelijk nodig hebt, terug naar de basis.

Het onderstaande model “Shearing Layers of Change van Stewart Brand“, laat zien dat dat in “Services, Space Plan en Stuff”, een belangrijke rol voor de Facility Manager ligt, belangrijk om je daar op te focussen. Het belang van onderhoud – preventief onderhoud wordt hiermee ook duidelijk, dit is behoud van je gebouw en draagt ook bij aan duurzaamheid / circulariteit. Een gebouw moet bijdragen aan de processen van jou als organisatie.

Wij, van Your Need Organized, vinden dat duuurzaamheid en circulariteit essentieel, dit is één van onze kernwaarden. Maar hoe pas je dit nou toe? Alleen een regel in de aanbestedingsdocumenten in niet voldoende. In het 10 R model van circulariteit wordt weergegeven, welke keuzes we kunnen maken en de impact van deze keuzes. Hebben we echt bepaalde zaken nodig in het pand, draagt het bij aan onze processen – werkgeluk. Voorkomen is beter dan aanschaffen. Kunnen we bedenken of bepaalde processen slimmer kunnen. Zijn processen of grondstoffen her te gebruiken, kunnen we producten anders hergebruiken, kunnen we samenwerken, of levensduur verlengen van onze producten, niet gevoelig zijn voor mode maar toepassen voor andere doeleinden.

Wat betekent dat nou in de praktijk voor Facility Management?

Services : Hard Services : Preventief onderhoud van gebouwgebonden installaties. Soft Services zoals het schoonhouden van je pand. Maar ook slimmer in je bedrijfskantine, met aandacht ter voorkoming van verspilling bijvoorbeeld.

Spaceplan : Inrichting, toepassen van wanden, keuzes voor tapijt, raambekleding en veel meer. Kunnen we in open ruimtes samenwerken?

Stuff : Aandacht voor meubilair, kantoorbenodigdheden, koffie apparaten, verlichting en veel meer. Dit kunnen we samen in de diepte uitwerken.

Een kans is ook bij het gebruiken van de zogenaamde ” kits of parts” modulair bouwen, het labelen van alle modules en onderdelen, dit maakt het opstellen van onderhoudsplannen ook simpeler, wanneer je deze informatie invoert in een FMIS systeem. Kortom allemaal kansen voor De bewuste Facility Manager. Dit is noodzakelijk in herhuisvestingstrajecten en groeiprocessen van je organisatie, waar sta jij ? Duurzaamheid gaat ons allemaal veel brengen. Wij helpen je graag met je stroomlijnen van je interne processen mailto: margarethe.reijke@yourneedorganized.com of bezoek onze website http://www.yourneedorganized.com

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: