Jouw bedrijf door de ogen van je bezoek!

ogen van je “bezoeker”

Reizen naar je pand

Hoe makkelijk is jouw adres te vinden van je bedrijf. Heb je een route beschrijving op je website. Ben je vindbaar via Google ? Heb je bewegwijzering die aangeeft waar je bedrijf zich bevindt, of heb je een zogenaamde “Landmark” als pand, die in de wijde omtrek bekend is als het gebouw van…. Hoe ziet het rondom je pand er uit, is het opgeruimd, zijn de vlaggen goed verzorgd of gerafeld en afgescheurd, zijn de bordjes herkenbaar, geen afvalcontainers voor de deur, of stapels grof vuil? Is je pand goed bereikbaar met openbaar vervoer, is de wandelroute veilig, over het trottoir, of moet de bezoeker zijn leven in de waagschaal stellen om jou te bereiken.

Een bezoeker creërt al een oordeel over je bedrijf bij het rijden of reizen naar jouw bedrijfslocatie.

Parkeren

Als een bezoeker met een OV fiets, te voet of een auto je pand bereikt, is het dan eenvoudig mogelijk zijn/haar auto of fiets te parkeren? Zijn er directie plekken gemarkeerd, wat voor indruk geeft dat? Of kan men vrij parkeren. Is het mogelijk om een elektrische auto op te laden. Is het opgeruimd en netjes in de parkeergarage / fietsenstalling. Is de ingang vindbaar via de parkeergarage of fietsenstalling? Hoe is de entree, donker gangetje of goed verlicht ?

Entree

Wanneer de bezoeker belt of zich meldt bij de receptie, wat ervaart deze persoon dan, wordt hij of zij vriendelijk en professioneel ontvangen, of hangt iemand aan de telefoon, of ruist de intercom en zijn de mensen aan de andere kant van de lijn onverstaanbaar of nors. Is het schoon in de entreehal, als de bezoeker het toilet voor de vergadering wil bezoeken, hoe zien de toiletruimtes er uit, en zijn alle sanitaire artikelen bijgevuld? Bij het bezoeken van de vergaderzaal, is deze zaal netjes, opgeruimd, niet te koud en voorzien van een kapstok. Verstrek je een Wifi code aan de bezoekers als er gepresenteerd moet worden zijn de schermen en beamers of schermen simpel aan te sluiten ? En hoe smaakt de koffie ? Wanneer ontvangt de bezoekers deze ?

Het is nog al een reis die de bezoeker maakt voordat hij een medewerker van je bedrijf spreekt, zijn oordeel kan dan al positief of negatief zijn beïnvloed, je imago van je bedrijf is niet alleen af te lezen aan je website of folders. Er zijn veel secundaire aspecten die belangrijk zijn.

Wil je dat wij eens kritisch je processen komen bekijken en door de bril van je bezoeker je pand betreden, wij komen graag bij je langs. Bel ons: 0646160230 of mailto: margarethe.reijke@yourneedorganized.com of bezoek onze website http://www.yourneedorganized.com

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: