Loop jij op je zelfgemaakte schoenen?

Wat maakt jou succesvol als ondernemer?

Als startende ondernemer ben je degene die alle ballen zelf in de lucht houdt, van het maken tot een website, doen van marketing, uitbrengen van offertes tot aan het bijhouden van je boekhouding. Naarmate je meer succesvol bent ga je je meer focussen op je core taken. Waar jij goed in bent, je kerntaken jouw business model. Hier ben je als het goed is steeds meer tijd aan kwijt en wat doe je dan ? Bijvoorbeeld het afstoten van zoveel mogelijk taken waar je niet goed in bent, geen zin in hebt of teveel tijd aan kwijt bent, toch?

Evolutie van de ondernemer

Een startende ondernemer is eager, wil slagen en wil het liefst 24/7 met zijn bedrijf bezig zijn. Op enig moment gaat het bedrijf lopen en wordt je succesvoller. Je komt van je pioniersfase terecht in de management fase van de organisatie. In het model van Greiner is mooi te zien welke fases je allemaal doorloopt. Elke fase eindigt met een crisis die moet overwinnen om naar de volgende fase te komen. Zonder wrijving of weerstand geen groei. In je startfase onderga je dit alleen, daarna met je collega’s. Dit is het evolutie proces van een ondernemer. Hieronder een korte opsomming.

Model van Greiner

Fase 1 : Pioniers fase

Je bent lekker bezig je bedrijf groeit, je hebt zaken uitgeprobeerd en keuzes gemaakt wat voor jou succesvol is en welke producten niet. Dan ontstaat er een crisis je kunt niet meer alles zelf doen, moet leiding geven aan de organisatie en wil ondernemen, ben jij nog wel de geschikte leider ?

Fase 2 : Management fase

Je organisatie wordt steeds professioneler, je hebt een duidelijke koers uitgezet, je hebt kernwaarden en focus waar je naar toe wilt met je onderneming. Het aantal klanten neemt toe. Het aantal medewerkers neemt toe, ze gaan hun eigen koers binnen de kaders. Alleen naar verloop van tijd dient de volgende crisis zich aan “de autonomie crisis”. Helderheid in taken voor medewerkers is noodzakelijk. De bedrijfcultuur zal worden aangescherpt. Je omzet is gestaag gestegen gedurende deze fase en begint nu te stagneren. Hoe los je dit op ?

Fase 3 : Decentralisatie fase

Je organisatie gaat zich meer formaliseren en regels opstellen waardoor duidelijkheid wordt geschept naar alle partijen, klanten en medewerkers. Je groeit weer verder met je organisatie. Maar op een gegeven moment kunnen alle regels en procedures gaan leiden tot een bureaucratie crisis. Er zijn teveel regels en procedures.

En dit geldt ook voor alle vervolg fases. We denken uniek te zijn, maar elke fase eindigt in een crisis om uiteindelijk verder te kunnen groeien. Er zijn in totaal 6 fases, na de drie bovengenoemde fases komen. Fase 4 : Standaardisatie fase, fase 5 : Samenwerkings fase, fase 6 : Ondernemers fase. Iedere fase heeft zijn eigen, successen, problemen en zorgen.

Lees meer: https://ondernemersplein.kvk.nl/ondernemerschap-inzicht-in-groeifases-en-ambitie/

Voorkomen is altijd beter dan genezen

Hoe anticipeer je, zodat je als ondernemer niet in bepaalde valkuilen loopt? Blijkbaar hebben veel ondernemers ermee te maken en is hiervan een model ontwikkeld, maar kun je dit voor zijn ?

Wij zijn van mening dat je als ondernemer je moet focussen op de zaken waar je goed in bent. Jouw verdienmodel, jouw product, daar ben jij tenslotte de specialist in. En voor alle andere zaken die niet tot je business behoren, schakel je professionals in. Zo eenvoudig !

  • Bijvoorbeeld je website, huisstijl, marketing of online activiteiten, doe je dat zelf ?
  • Voor administratieve -, financiële -, fiscale -, assurantie – of juridische zaken, doe je dat zelf?
  • Voor facilitaire zaken, zoals schoonmaak- en onderhoudscontracten, contracten met de verhuurder en meer. Dit wil en ga je toch ook niet zelf uitvoeren. Hiervoor neem je toch ook een professional die alles voor jou, via één loket, regelt. Die de contacten met je leveranciers onderhoudt. Overzicht creërt in je contracten en zorgt dat je volgens de laatste wetgeving onderhoud en diensten uitvoerd. Dan heb je nog maar één gesprek met een leverancier.

Voorkom dat je in een ondernemerscrisis terecht komt. En focus je op jou specialisatie. Zoals het aloude spreekwoord zegt “schoenmaker hou je bij je leest!” je maakt toch ook niet je eigen schoenen ?

Ben je die ondernemer of werk je bij een bedijf, die succesvol is maar in Fase 3 of 4 verkeerd. Ben je geïnteresseerd, laat ons die Facility Scan uitvoeren en aangeven waar we onze toegevoegde waarde kunnen leveren. http://www.yourneedorganized.com of mail ons margarethe.reijke@yourneedorganized.com

Gekochte schoenen, omdat we ze zelf niet zo mooi kunnen maken !

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: