Coronavirus een bedreiging of een kans ?

Collectief thuis werken

Veel bedrijven hebben deze week besloten dat hun medewerkers of tenminste 50% van hun normale bezetting thuis moet gaan werken. De laptop en telefoon mee en via alle online tools moet je redelijk normaal je werk kunnen uitvoeren, is het devies. Skypen of via Teams vergaderen is ook best werkbaar. Dit zijn best forse besluiten, maar de impact van “het virus” in je bedrijf is groter. Wat als je wordt getroffen als bedrijf kun je dan je zaak sluiten? Dit zijn de vraagstukken en overwegingen. Je bent als werkgever verantwoordelijk voor je medewerkers en kun je veiligheid in het kantoor garanderen. Hoe eerlijk is iedereen, als je je een dagje niet fit voelt blijf je dan thuis of ga je toch naar kantoor? Zoals zojuist door de Minister van Volksgezondheid aangegeven moet je met symptomen thuis blijven.

Veel bedrijfpanden staan bijna leeg

Wat doen we dan met alle kantoren die leeg staan, is dit een goede gelegenheid om bepaalde werkzaamheden uit te voeren? Wat doen we met alle afgesloten contracten die niet kunnen worden uitgevoerd. Is het onvermacht? Zijn alle leveranciers op de hoogte gebracht. Kunnen we installaties uitzetten als een besparing op energie kosten. Hoe starten we weer op? Sterft het virus uit als er niemand op kantoor is?https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden#eigengezondheid

Heb je in kaart wat je kritische processen zijn, is hiervoor een plan van aanpak gemaakt? Ter voorkoming van dat iedereen in quarantaine moet. Hoe kunnen bepaalde groepen elkaar vermijden, kun je je organisatie in twee of meerdere ploegen delen, om de van je continuïteit van je bedrijf te vergoten?

NOS.nl

Top 5 Risico’s

  1. Een groter risico op incidenten doordat storingen later worden opgemerkt, zorg dat je extra beveiligingsrondes toepast.
  2. Een groter risico dat medewerkers bij incidenten niet weten wat te doen doordat de BHV organisatie onvolledig werkt. Communiceer een noodscenario
  3. Kans op inbraak wordt groter, zorg dat je beveiligingssystemen goed werken. Of huur exra beveiliging in.
  4. Zorg dat je toiletten worden doorgespoeld regelmatig ter voorkoming van verstoppingen.
  5. Besmetting vermijden door ploegendiensten te introduceren. Zowel bij personeel als leveranciers. Bijvoorbeeld: ploegen op vaste dagen en tijdstippen.

Kansen

Als er risico’s zijn, zijn er ook kansen. Je kunt in overleg met je leveranciers wellicht extra werkzaamheden laten uitvoeren die normaal gesproken erg verstorend zijn. Denk aan groter onderhoud. Goede gelegenheid om afdelingen een grote schoonmaak te geven. Of technisch onderhoud uit te laten voeren.

Het thuis werken kan volledig worden getest, qua netwerk en faciliteiten. Doe een enquête achteraf hoe men het heeft ervaren om thuis te werken. Kun je dit mogelijk blijvend invoeren voor een aantal dagen per week. Dit kan van invloed zijn op het gebruik van de werkplekken.

Momenteel is er op grote schaal een impact merkbaar, activiteiten worden afgezegd, risico’s vermeden. Maar om eerlijk te zijn, zullen we een lock down van een paar weken vast overleven. Terug naar de basis, omdenken en kijken of we de bedreiging kunnen omzetten in kansen. Heb je behoefte aan een creatieve en positieve mind ? Neem contact met ons op mailto: margarethe.reijke@yourneedorganized.com of bezoek onze website http://www.yourneedorganized.com wij zetten graag een conference call op om te ontdekken waar wij je kunnen ondersteunen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: