Verdwaald of gefocust

In welke fase ben je nu?

We leven in een vreemde werkelijkheid momenteel. Ben je aan het thuiswerken? Afgewisseld met home scholing, boodschappen doen, opruimen en schoonmaken, wat meer nodig is dan anders, aangevuld met mantelzorgen misschien.

Hier bij ons thuis, stemmen we in de ochtend onderling af, wie welke meetings heeft, hoe lang ze duren en waar we die gaan houden. De eerste week waren we collectief in shock. Nu na verschillende persconferenties waarin allerlei boodschappen worden uitgesproken en niet uitgesproken worden we geconfronteerd met een “nieuwe” werkelijkheid. In welke fase ben jij ? Verdwaald of gefocust?

Ondernemer of medewerker

Thuiswerken alleen indien het werk het toelaat, was het advies van ons kabinet

Je bent als medewerker vast gevraagd om vanuit je huis je werkzaamheden te verrichten, voor nu is dat de meest veilige oplossing.

Heb je hiervoor goede IT voorzieningen, kun je je werk uitvoeren zoals anders op kantoor? Heb je een goede werkplek?

Is er connectie- verbinding met je leidinggevende? Wat mis je het meest, collegiale contacten of praktische zaken?

En als ondernemer, kun je gewoon door ondernemen of ondervind je belemmeringen, of zie je juist meer kansen? Hoe is het met je bedrijfspand, kom je er nog wel eens? Heb je het toezicht geregeld?

Hoe gaat een nieuw werkzaam leven er uit zien? Kinderen in shifts naar school. En ouders in shifts aan het werk. Hoe werk je op bepaalde dagen thuis?

Welke rol heb je als werkgever/ondernemer, hoe ga je hier mee om? Wat voor type arbeidscontracten sluit je af met je medewerkers. Output gestuurd of handhaven we de uren contracten?

Een goede voorbereiding is het halve werk

Terugkeer is mogelijk

Wij geloven dat terugkeer naar een werksituatie mogelijk is, naar een min of meer aanvaardbare situatie. Hiervoor moet wel een plan gemaakt zijn, per werkgever of beroepsgroep. Waarom gaan we eigenlijk naar kantoor, is het echt noodzakelijk voor het uitvoeren van werkzaamheden?

Welke risico’s lopen we, door naar kantoor te gaan? Maak die risico’s inzichtelijk. Kunnen je medewerkers besmet raken op kantoor en hoe voorkom je dit. Ben jij de werkgever die kan aantonen hoe hij zijn/haar medewerkers beschermd. Voorkom mogelijke besmettingen van COVID19 in jouw pand. Een werkgever is verantwoordelijk voor zijn/haar medewerkers en bezoekers.

Wij hebben hiervoor een enquête gemaakt, neem eens een moment om deze in te vullen en te kijken waar je staat en waar je allemaal aan zou kunnen denken.

Door het inzichtelijk maken van je risico’s kun je zorgen dat je strategische keuzes maakt en daarop weer acties kunt nemen om deze risico’s zoveel mogelijk te mitigeren.

Hoe maak jij een risico inventarisatie?

Stel je zelf eerst de vraag:

Waarom vinden we het nodig om op kantoor te zijn?

Dient het een sociaal doel, is het een interactie/samenwerkingsdoel, of is het omdat je klanten naar jou toe komen?

Als je hier een antwoord op hebt geformuleerd, heb je een denkrichting waar je vanuit verder kunt.

Daarna kun stapsgewijs taken definiëren, van de werkzaamheden die je op een dag uitvoert op kantoor. Benoem deze en hang er een waarde aan.

Denk aan: reizen, je pand betreden, met de lift gaan, werken achter je buro, naar het toilet gaan, het houden van vergaderingen, lunchen en meer. Wat deed je voor Corona en waar moet je nu rekening mee houden? Blijven er rest risico’s over, en vinden we die aanvaardbaar?

Over tot actie!

Heb je alle risico’s in kaart gebracht? Nu kun je op basis hiervan je strategische keuzes maken en een actieplan opstellen, waarbij je contact kunt opnemen met je leveranciers.

Belangrijk is dat er overeenstemming is over de strategie:

 • Gaan we werktijden aanpassen en shifts invoeren?
 • Wordt thuiswerken onderdeel van het werkproces?
 • Houden we bezoekers zoveel mogelijk buiten de deur, of zijn ze van cruciaal belang?
 • Vergadering met beperkt aantal in combinatie met digitaal?
 • Eénrichtingsverkeer etc. etc.

Op basis van de afgesproken strategie gaan we over tot acties.

 • Het markeren van 1,5 meters in het gebouw
 • Instelling maximaal aantal personen in de lift
 • De maximale bezetting kantoor vaststellen
 • Een maximale bezetting van de vergaderzalen aangeven
 • Regels opstellen
 • Route aangeven
 • Thuiswerk plekken faciliteren
 • Werkplek schoonmaaksetjes faciliteren
 • Handgels inkopen
 • etc etc

Er is werk aan de winkel. Zorg dat je weer gefocust kan zijn op de toekomst, neem de veranderingen voor lief. Veranderingen leiden naar nieuwe inzichten en kansen.

Heb je hulp nodig? Faciliteren is ondersteunen, hulp bieden, wij doen het graag. Onze passie is gebouwen en hun processen. http://www.yourneedorganized.com/ contact of mailto: info@yourneedorganized.com.Geef je reactie. We zijn benieuwd wat jij van onze blogs vindt.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: